tirsdag den 7. juli 2009

Genetiske fingerpeg til hjernen kraeftrisiko

Genetiske advarselstegn på en øget risiko for den almindeligste form for hjernen kræft er blevet opdaget.

Britiske og amerikanske videnskabsfolk identificeret genetiske indikatorer, at nogen er i større risiko for at udvikle en glioma - der tegner sig for 50% af alle hjernetumorer.

Men holdene fra London, Texas og Californien skrive i Nature Genetics, at miljømæssige faktorer påvirker også, hvis nogen vil udvikle kræft.

En britisk velgørenhedsorganisation sagde arbejde åbnet nye muligheder for forskning og behandling.

"Vi 've fundet det første reelle bevis for, at variationer i de gener, som mange mennesker carry kan øge deres risiko for at denne dødelige sygdom"


Professor Richard HoulstonInstitute af Cancer Research

Omkring 4.550 mennesker er diagnosticeret med hjernesvulster hvert år. Kun 14% er i live efter fem år.

Gliomas begynde i glial celler, som spiller en afgørende rolle at støtte og isolerende nervecellerne i hjernen.

Der er forskellige slags, med glioblastoma værende den mest aggressive, dødelige og fælles.

Mennesker, der er diagnosticeret med den sjældent overleve mere end fem år.

Analyse

De to forskerhold kigget på enkelt nukleotid polymorphisms (SNPs). Disse er punkter i den genetiske kode, som varierer fra person til person.

I den første undersøgelse, et hold af forskere fra London 's Institute of Cancer og University of Texas kigget på over 521.000 SNPs i næsten 1900 glioma patienter og 3.670 raske mennesker og fundet 34 SNPs forbundet med glioma.

Disse 34 blev derefter uafhængigt analyseret af forskere i Tyskland, Frankrig og Sverige, som så på DNA af 2.500 personer med glioma og næsten 3.000 raske mennesker.

Dette gav mulighed for forskerne at udpege 14 centrale SNPs på fem gener.

Som mennesker har to kopier af hvert gen, en fra hver af forældrene, kan de have op til 10 af varianterne.

Forskerne sagde dem, der havde otte eller flere var tre gange større sandsynlighed for at udvikle glioma end den almindelige befolkning.

Professor Richard Houlston fra Institute of Cancer Research, der ledede undersøgelsen, sagde: "Dette er en vigtig opdagelse.

"Vi 've fundet det første reelle bevis for, at variationer i de gener, som mange mennesker carry kan øge deres risiko for at denne dødelige sygdom."

Holdet håber deres resultater i sidste ende kan bruges til at hjælpe med at identificere de mest udsatte for sygdommen, og også at give potentielle mål for behandling eller forebyggelse.

'Relative risiko '

I den anden undersøgelse, en gruppe fra Mayo Clinic og University of California San Francisco fundet en forbindelse mellem DNA forandringer på kromosom 9 og glioblastoma risiko.

De kiggede på DNA på over 900 glioma patienter og 4.000 raske mennesker.

Det blev konstateret, at mennesker med tre SNPs havde en 50% øget risiko for at udvikle glioblastoma.

Den samme del af kromosom 9 var en af de fem punkter identificeret ved Institute of Cancer Research undersøgelse.

Men de Mayo Clinic 's Dr. Robert Jenkins, der ledede den forskning, sagde at have SNPs ikke betyde nogen var garanteret at få kræft.

"Øget relative risiko er netop det - relative."

En normal person 's risiko for at udvikle en glioblastoma er omkring en ud af 10.000, men forskerne siger, at risikoen er omkring en i 7000 for en person med én af disse SNPs.

Men i begge undersøgelser siger yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte deres resultater, og at det er for tidligt til at screene folk for genetiske variationer.

Og Dr. Lesley Walker, direktør for oplysninger på Cancer Research UK, der delvis finansieres den britiske undersøgelse, sagde: "Sammenlignet med mange andre kræftformer, er begrænset viden om livsstil og genetiske faktorer, der påvirker risikoen for at udvikle hjernesvulster."

Hun sagde, det var vigtigt at "låse op" nogle af de "genetiske hemmeligheder" bag glioma.

"Kortlægning af disse genetiske varianter vil åbne nye muligheder for forskere til at undersøge og hjælpe dem til bedre at forstå, hvordan gliomas udvikle, identificere, hvem kan være mest truet, og i sidste ende finde bedre metoder til at diagnosticere og behandle sygdommen," sagde hun og tilføjede.